Priprema kože za hladnije dane

Smena godišnjih doba zahteva i promenu rutine negovanja kože lica. Priprema za niže temperature je neophodna, a prvo pravilo je da koristite kreme i da zaboravite na micelarne vode i sapune . Koža sklona ekcemima je veliki izazov za negu jer u većini slučajeva zahteva i lečenje.

nasmejano lice jesen list

Kako pripremiti kožu za hladnije dane?

Koža se za hladnije dane priprema negom odgovarajućim preparatima, koji imaju za cilj da spreče dehidraciju kože koju uzrokuju  vetar i  temperaturne razlike ( zatvoreni i otvoreni prostori). To se postiže primenom krema, umesto gelova i  gel - krema čija je primena bila bolji odabir tokom letnjih dana, kada su visoke temperature  i visok procenat vlage u vazduhu.

Takođe je veoma važna primena adekvatnih preparata za čišćenje kože; U zimskom periodu treba koristi mleko za čišćenje kože, a ne micelarne vode, pogotovo ne sapune.

Kakve kreme koristiti u zavisnosti od zrelosti kože?

Za mladu kožu je dovoljna nega primenom hidrantnih krema sa zaštitnim faktorom (SPF). Zrela koža, pored obavezne primene hidrantnih krema sa SPF, zahteva i primenu krema koje vrše jednu vrstu kontinuiranog hemijskog pilinga (to su kreme sa retinoidima i raznim vrstama kiselina, npr. glikolna, salicilna ).

Kako negovati kožu sklonu ekcemima? 

Koža sklona ekcemima  je veliki izazov za negu, jer se, kao posledica loše nege javlja i potreba za lečenjem. Osnovna nega kože sklone ekcemima podrazumeva sprečavanje  prekomernog gubitka vode kroz spoljašnji zaštitni sloj kože, što se postiže primenom preparata, najčešće sa ureom.

Takođe je važan odabir sredstava za higijenu ( najbolji odabir su uljane kupke); Nositi odeću adekvatnog sastava koja će sprečiti mehaničku iritaciju.